Ἁπλές καί δοκιμασμένες ὑγιεινές συνταγές πού φτιάχνονται εὕκολα!

Translate

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Μυστικά γιά τήν ἐπιτυχία τῶν φαγητῶν!



Μια και διανύουμε το δύσκολο δρόμο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής καλό είναι να αναφέρω τα μυστικά της μοναστηριακής, και όχι μόνο, μαγειρικής όπως την άκουσα από το στόμα Αγιορειτών πατέρων που ασκούν το διακόνημα κι όχι το επάγγελμα του μάγειρα και του γέροντα Δοσίθεου.
Μαγειρεύοντας και αναλισκόμενος κανείς μέσα σε κρεμμύδια και σκόρδα πρέπει να αναλογίζεται ότι το κάνει με αγάπη και με πολύ μεγάλη χαρά για το συνάνθρωπό του, μόνο έτσι γίνεται το φαγητό καλό. Σαφώς όλοι όσοι ασχολούμαστε με το αντικείμενο, μας αρέσει άλλα ποτέ δεν πρέπει να δυσανασχετούμε. Αν μαγειρέψεις με το ζόρι κι αν πριν μπεις στην κουζίνα πεις «Ουφ» ή «Αμάν» τότε το φαγητό θα εκδικηθεί, κι εκδικείται με τρόπο μυστηριώδη. Το αποτέλεσμα είναι τέτοιο ώστε κανείς να μην μπορεί να το φάει ούτε άνθρωπος, ούτε καν και τα υπόλοιπα ζωντανά.
Παρακάτω αναφέρω μερικά μυστικά για την επιτυχία των φαγητών αλλά και για τη σωστή διατροφή με το μοναδικό τρόπο που μπορεί ένας μοναχός ή μια μοναχή να τα εκφράσει.
ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ
Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο αλεύρι για δεύτερη φορά, παίρνει βαριά μυρωδιά από την πρώτη χρήση. ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Για να μη μυρίζουν τα αλουμίνια σκεύη βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα μισό λεμόνι ή λίγο ξύδι. Γυαλίζουν μόνο με ψιλό σύρμα και πράσινο σαπούνι. Μην αφήνετε φαγητά σε αλουμινένια σκεύη.
ΚΡΑΣΙ
Μην πίνετε κρασί ή αλκοολούχα ποτά σε ημέρα που κάνετε αλάδωτη νηστεία. Βλάπτει πολύ τον οργανισμό και πολύ σωστά απαγορεύεται από την Εκκλησία η χρήση οίνου όταν δεν τρώμε λάδι. Το κρασί θέλει λάδι και μεζέ, δηλαδή πολλά λιπαρά. Το κόκκινο κρασί συνοδεύει το κρέας, και το λευκό το ψάρι. Έτσι είναι το σωστό στη διατροφή.
ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Μην κάνετε υπερβολική χρήση θαλασσινών γιατί έχουν χοληστερίνη και αυξάνουν το ουρικό οξύ και μπορούν να βλάψουν το στομάχι. Κυρίως μην τα τρώτε το βράδυ, πιθανώς να βλέπετε εφιάλτες στον ύπνο σας και δεν θα ξέρετε γιατί. Ορθώς απαγορεύονται στην αλάδωτη νηστεία.
ΚΑΥΤΕΡΑ
Στα αλάδωτα φαγητά μην χρησιμοποιείται καυτερά όπως πιπεριές, βλάπτουν το στομάχι και τα έντερα. ΛΑΔΙ Να χρησιμοποιείτε περισσότερο ελαιόλαδο από οποιοδήποτε άλλο λάδι. Είναι το υγιεινότερο όλων και ευλογημένο. Όσο για το βούτυρο καλύτερα να χρησιμοποιούμε αγελαδινό ή κατσικίσιο και καλό είναι να μην είναι βιομηχανικά. Αν μπορείτε να τα βρείτε χύμα και να τα ζυγίζουν εκείνη την ώρα είναι καλύτερα. Δίνουν καλύτερο άρωμα.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Μη φοβάστε την καούρα κατά το καθάρισμα των κρεμμυδιών. Κάνει καλό στα μάτια. Αν πάλι δεν θέλετε να κλάψετε ή κρατάτε τα δάκρυά σας για μετάνοια τότε φορέστε γυαλιά ή ανοίξτε το παράθυρο της κουζίνας για να γίνει ρεύμα ή καθαρίστε τα σε νερό. Τα κρεμμύδια για το στιφάδο πρέπει να τηγανίζονται αμέσως γιατί βγάζουν φύτρα. Μην αφήνετε κρεμμύδια στο νερό για ώρα, μυρίζουν απαίσια. Να τα πλένετε όταν είναι να τα χρησιμοποιήσετε.
ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Αν σβολιάσει μην απελπιστείτε. Περάστε την από ψιλό σουρωτήρι λιώνοντας τους σβόλους με ένα γουδοχέρι. Εγώ θα χρησιμοποιούσα ραβδομπλέντερ, είναι αποτελεσματικό)
ΡΥΖΙ
Μη σουρώνετε το ρύζι γιατί χάνει τη νοστιμιά του. Μετρήστε νερό ανάλογα με το ρύζι και να έχετε δίπλα και λίγο βραστό νερό μήπως και χρειαστεί.
Για σκληρό ρύζια 1 μέρος ρύζι - 3 μέρη νερό.
Για μεσαίο: 1 - 2 1/2.
Για μαλακό: 1 - 2.

ΣΚΟΡΔΑ
Τα σκόρδα καθαρίζονται πιο εύκολα αν αφήσουμε τις σκελίδες για λίγη ώρα σε χλιαρό νερό.
ΡΕΒΥΘΙΑ
Ο φυσικός τρόπος να αντικαταστήσουμε τη σόδα στα ρεβύθια είναι να τα βάλουμε με μπόλικο αλάτι σε ζεστό νερό και να τα αφήσουμε για 24 ώρες.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο οδηγός μαγειρικής δεν κάνει το μάγειρα, η μαγειρική είναι παράδοση και ταπείνωση. Ποτέ δεν λέμε ότι ξέρουμε τη μαγειρική, δεν τελειώνει ποτέ, πάντα κάτι νέο βγαίνει.
Εδώ μπορείτε να βρείτε νηστίσιμες συνταγές
Πηγή: Ανδρέας Α.
 http://www.yumyum.gr/apps/gr/c/1/spag/kalogerika-mystika-mageirikis.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις